Allergieën zijn tegenwoordig een wijdverspreid probleem, waar ongeveer 4 miljoen Nederlanders dagelijks mee te maken hebben. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren verder stijgen, mede door onze Westerse levensstijl. Het is daarom van cruciaal belang dat onze samenleving zich aanpast aan het leven met allergieën. Zowel bedrijven als overheden kunnen hierin een belangrijke rol spelen door de leef- en werkomgeving allergievriendelijker te maken.
Impact van allergie op de samenleving
Tijdens een symposium onlangs van de Nationale Allergie Monitor heeft een groep deskundigen onder wie de gerenommeerde internist-allergoloog/immunoloog Dr. Rick Pleijhuis en ondergetekende als kinderarts-allergoloog, de nadruk gelegd op de impact van allergieën op onze samenleving en een dringende oproep gedaan om hier meer aandacht aan te besteden.
Dr. Rick Pleijhuis benadrukt dat allergieën niet alleen fysiek en mentaal ongemak veroorzaken, maar ook een aanzienlijke economische impact hebben. Onderzoeken tonen aan dat luchtwegallergieën leiden tot meer ziekteverzuim, verminderde productiviteit en hogere zorgkosten. De ernst van allergische klachten kan variëren van mild tot zeer ernstig, waardoor mensen tijdens het pollenseizoen gedwongen worden om binnenshuis te blijven, vermoeidheidsklachten ervaren of concentratievermogen en stemmingsstoornissen ondervinden door een verstoorde nachtrust. Als het aantal allergische patiënten blijft toenemen, heeft dit ook consequenties voor de personele bezetting van bedrijven, ziekenhuizen, scholen, universiteiten en andere instellingen.
Allergievriendelijke leefomgeving
Gelukkig zijn er maatregelen die genomen kunnen worden om allergievriendelijke omgevingen te creëren. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld investeren in een allergievriendelijke werkomgeving, met gladde vloeren en ventilatiesystemen die allergene stoffen uit de lucht filteren. Overheden, zoals gemeenten, kunnen ervoor zorgen dat de groenvoorziening allergievriendelijk wordt door vaker te kiezen voor bomen, struiken en planten die het minst belastend zijn voor allergiepatiënten. Denk hierbij aan meer iepen en populieren in plaats van berken en hazelaars. Op die manier wordt de fiets- of wandeltocht naar school of werk een stuk prettiger voor mensen met allergieën doordat de beplanting biodiverser wordt.
Naast het creëren van allergievriendelijke omgevingen, pleit Dr. Pleijhuis ook voor betere communicatie over alternatieve behandelopties. Momenteel krijgt ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking medische hulp bij allergische klachten. Hoewel medicatie vaak wordt voorgeschreven om de symptomen te onderdrukken, heeft dit niet altijd voldoende effect en neemt het de oorzaak van de klachten niet weg. Daarom is het belangrijk dat er meer bekendheid komt over allergeen immunotherapie, een wetenschappelijk gevalideerde behandeling die bij een aanzienlijk deel van de allergische personen de symptomen effectief kan onderdrukken of zelfs volledig kan wegnemen. De Nationale Allergie Monitor zal het komende jaar extra voorlichting geven aan huisartsen over de diverse behandelopties bij allergie. Door onze leef- en werkomgeving aan te passen en beter te communiceren over behandelopties, kunnen we voorkomen dat de gevolgen van allergieën onze samenleving ontwrichten.
Laten we ons bewust worden van de impact van allergieën op onze samenleving en actie ondernemen om een allergievriendelijkere omgeving te creëren. Samen kunnen we het verschil maken en een positieve verandering teweegbrengen.
door Monique Gorissen
(voorzitter Nationale Allergie Monitor/kinderarts-allergoloog)